Méhsüllyedés tünetei

Méhsüllyedés tünetei és kezelése | Kriston Intim Torna ® Gödöllő

A méhsüllyedés egyes amerikai  becslések szerint a 40 év feletti nők több mint 50 %-át érintő állapot. A betegség főként a változókorban lévő nőket érinti. Ez az arány pedig az életkor előrehaladtával jelentősen növekszik. Ennek oka, hogy a kor előrehaladtával az intim izmaink meglazulnak, meggyengülnek. Ez azonban nem zárja ki, hogy a fiatalabb korú hölgyeknél is előforduljon méhsüllyedés, főként szülés után.

Mikor alakul ki méhsüllyedés?

Méhsüllyedés abban az esetben alakul ki, amikor a méhet függesztő szalagok megnyúlnak, és a hüvely fala, izomzata és a támaszt adó medencefenéki izmok meggyengülnek. Méhsüllyedés esetén az egész méh elmozdul az eredeti helyéről, a hüvely terét többé-kevésbé kitöltve. Ez az elmozdulás a probléma kialakulásakor még nem, vagy csak alig érezhető.

A méhsüllyedés tünetei

A méhsüllyedésnek 4 fázisa van és minden fázisban más-más tünetek észlelhetők. A legjobb, ha már a kezdeti stádiumokban felfigyelünk a tünetekre és nem várjuk meg, hogy a helyzet súlyosbodjon. Minél jobban megereszkedik a méh, annál jobban érezhetők a panaszok. 

A méhsüllyedés leggyakoribb tünetei:

  • Derék- és alhasi fájdalmak
  • Vizelési- és székelési nehézségek, súlyosabb esetekben akár inkontinencia is
  • Fájdalomérzet szexuális együttlétkor
  • Idegentest érzése a hüvelyben, ülés közben olyan érzés, mintha golyókon ülnénk
  • Fizikai munka hatásra fokozódik a tünet
  • Reggel, felkelés után kevésbé érezhető  tünetek, amik estére fokozódnak 

Ezen panaszok érzékelése esetén méhsüllyedésre lehet gyanakodni.  

Hogyan kezelhető a méhsüllyedés

A méhsüllyedés kezelése a tünetek erősségének függvényében változhat. Sokakat érint ez az állapot, de mivel egy kellemetlen helyzetről van szó sokan nem merik felvállalni a problémát. Pedig, ha a kezdeti fázisokban észleljük a panaszokat, akkor a méhsüllyedés természetes módon is kezelhető. 

Fontos, hogy merj segítséget kérni, ha méhsüllyedésre gyanakszol, hiszen ez a probléma nagyon sok nőt érint, nem vagy egyedül!

Enyhe tünetek esetén a megsüllyedt méh rendszeres intim tornával hatékonyan javítható, vagy akár teljesen megszüntethető, amennyiben betartjuk az ajánlásokat és odafigyelünk magunkra.. 

A méhsüllyedés torna során a meggyengült hüvely és a medencefenéki izmokat erősítjük.  A  Kriston®-módszerrel a gátizmok gyorsaság-erő-állóképességének fejlesztése és izomtömeg növelése a cél , amivel jó esélyünk van arra, hogy elkerülhessük a műtéti beavatkozást, mert a megerősödött hüvely jobban tudja a helyén tartani a méhtestet, a jól karbantartott medence kimenetét  lezáró tenyéri rész pedig jobb alátámasztást  biztosít a kismedencében lévő női szerveknek.

Milyen esetekben érdemes orvos segítségét kérni?

Amikor felmerül a méhsüllyedés gyanúja, érdemes nőgyógyászhoz fordulni. Sok orvos javasolja az intim tornát már kezdődő méhsüllyedés esetén, a rendszeres intimtornával jól kezelhető az elváltozás. A súlyosabb tünetek észlelésekor is érdemes esélyt adni a Kriston Intim Tornának mert az elmúlt évtizedek alatt sok-sok nőtársunknak sikerült elkerülnie a műtétet.