Változókori hüvelyszárazság

Ha erre a blogbejegyzésre tévedtél, minden bizonnyal Te is tapasztaltad már a hüvelyszárazság kellemetlen tüneteit vagy adott esetben az igen gyakori, változókori hüvelyszárazságtól szenvedsz. Mielőtt tovább olvasnál, biztosítanálak afelől, hogy nem vagy egyedül! Ez a probléma a 40-45 év feletti nők legalább felét érinti, de a jó hír, hogy van rá természetes megoldás!

Először is: mi az a hüvelyszárazság?

A hüvely belső falát bizonyos fokú nedvesség mindig jellemzi. Ez egyrészt a méhnyak nyákból, másrészt a felszínt borító nyálkahártyasejtek termelte anyagból, valamint a hüvely vérkeringéséből átszűrődő folyadékból tevődik össze. Hormonális változások is hatással vannak rá.

Hüvelyszárazságról akkor beszélhetünk, amikor a hüvely szövetei szárazzá, vékonnyá válnak és elvesztik hidratáltságukat. Ez leginkább szexuális együttlét közben okoz kellemetlen tüneteket, de adott esetben enélkül is jelentkezhet az égő és viszkető szárazságérzet. 

Hüvelyszárazság bármely életkorban előfordulhat és számos kiváltó oka lehet. Leggyakrabban mégis a 40-45 év feletti nők tapasztalják, amire sokszor csak “klimax hüvelyszárazságként” hivatkoznak.

Mi okoz hüvelyszárazságot a változókorban?

A változókor (menopauza, klimax) egy rendkívül összetett és minden nő esetében egyedi folyamat, ami igazán változatos jelenségeket képes előidézni.

A menopauza ideje alatt csökken a szervezetben lévő ösztrogénszint-mennyiség, ami a hüvely falának elvékonyodását okozhatja. Ez azt jelenti, hogy kevesebb sejt marad a hüvelyben, amely képes nedvességet termelni. Így a korábban megszokott síkosság csökkenhet vagy adott esetben teljesen meg is szűnhet.

A menopauza hüvelyszárazságot tovább fokozhatja:

  • dohányzás
  • tartós depresszió
  • stressz
  • immunrendszeri betegségek, rendellenességek
  • daganatos megbetegedések és azok kezelései

Mit tehetsz a változókori hüvelyszárazság ellen?

Mivel a tünetek először szexuális együttlét során jelentkeznek, sokak fejében a hüvelyhidratáló krémek vagy síkosítók tűnnek a legjobb megoldásnak. 

A szex közben használt a síkosító, segíthet és akár élvezetessé is varázsolhatja az együttlétet. Ez azonban csak átmeneti megoldás, ami a kiváltó okokat egyáltalán nem szünteti meg. 

Biztosan bevált gyógyszeres megoldás nem létezik a problémára. Habár vannak különböző ösztrogénterápiák, amik enyhíthetik a hüvelyszárazságot, valójában hosszú távon ezek hatása sem bizonyított.

Intim tornával a változókori hüvelyszárazság ellen

Létezik azonban egy bevált módszer, amely segíthet enyhíteni vagy akár teljesen megszüntetni a száraz hüvely kellemetlen tüneteit. Ez a Kriston Intim Torna®.

Rendszeres intim tornával jó karban tarthatod intim testrészeid, ami javíthatja a női szerveid keringését, illetve oxigén- és tápanyagellátását. A Kriston®  gyakorlatokkal jobb hormonkeringést hozunk létre, javul  a hüvely vérellátása, hidratáltabbá válhat a változókorban is.

Az intim torna foglalkozásokon elhangzottak segíthetnek feltérképezni a hüvelyszárazság valódi okait. Ez a felismerés segíthet abban, hogy eljuss a megoldáshoz és  magad mögött hagydhasd a változókori hüvelyszárazság kínzó tüneteit.

Ha részletesebben megismernéd a Kriston Intim Torna előnyeit, kattints a linkre: Kriston Intim Torna ® Nőknek.