Tág hüvely: okai, tünetei, kezelése

A hüvely izmai rendkívül rugalmasak, ami azt jelenti, hogy bizonyos hatásokra megfeszül, míg más hatásokra képes a tágulásra. A rengeteg tévhit és félreértés tovább tabusítja ezt a témát, ami egyáltalán nem kedvez az érintetteknek. 

Igaz, hogy vannak ismert és kevésbé ismert állapotok, amik előidézhetik a tág hüvely problémáját, ugyanakkor sok esetben felesleges az aggodalom. Ebben a blogbejegyzésben bemutatom a tág hüvely okait, tüneteit és hatékony kezelési módjait.

Tág hüvely okai, mitől tágul ki a hüvely?

Szex

Az egyik és talán legelterjedtebb tévhit, hogy a szex akár a hüvely kitágulását is okozhatja. Erre azonban semmilyen tudományos magyarázat nincs. Szexuális együttlét során a hüvely átmenetileg kitágulhat – hogy képes legyen befogadni a partnert –, de az aktus után minden esetben visszatér az eredeti állapotába.

Ehhez azonban több időre is szüksége lehet. Amennyiben a partnered mérete nagyobb az átlagosnál, akár néhány órába is beletelhet a folyamat.

Életkor

Az életkor előrehaladtával a testünk változik, amibe természetesen a hüvelyünk is beletartozik. A menopauza idején a hüvely veszít a rugalmasságából, ami hatással lehet  a szexuális együttlétekre is. 

A hüvelyfal folyamatosan változik, így természetesen a változó kor sem kivétel ez alól. Ilyenkor a „tág hüvely-érzet” normális. Azonban fontos tudni, hogy ez nem egy végleges állapot. Megfelelő kezeléssel újra elérheted a fiatalkori hüvelyérzetedet. 

Szülés

Rengeteg nő panaszkodik a természetes úton történt gyermekszülés után tapasztalható tág hüvely problémára, amire már a kutatók is felfigyeltek. Meglepő módon, egyes tanulmányok szerint nincs hatással a szexuális együttlétre (így a hüvely méretére sem) a szülés, de természetesen minden személy más – így lehet, hogy Nálad ez eltérő módon jelentkezik.

A terhesség és szülés időszakában rengeteget változik a női test, ami a vaginára is kihathat. Szülés után sokkal több időre van szükség, mire a hüvely visszanyeri eredeti rugalmasságát és „szűk érzetét”. Azonban egyes nőknél ez nem jön magától és különböző kezeléseket kell igénybe venniük.

Tág hüvely tünetei

Fontos tisztázni azt is, hogy pontosan mi számít „tág hüvelynek”. Egyes nők (és férfiak) ugyanis teljesen félreértelmezik ezt a problémát.

A leggyakoribb tünetek:

  • csökkent szexuális élvezet és érzékenység
  • vizelettartási nehézség, inkontinencia
  • tampon benntartásának nehézsége
  • állandó partnered a szorítás hiányáról számol be
  • kismedencei szervek süllyedése

Tág hüvely kezelése

A kitágult hüvely számos módon kezelhető. Az egyik leghatékonyabb és talán egyetlen természetes módja az intim torna. 

A különböző intim torna gyakorlatokkal megerősítheted a medencefenéki izmokat. A hüvelyed feszesebb, izmosabb lesz, ami javíthatja a hüvely érzékelést  és az általános egészségügyi állapotodat. Intim tornával a vizeletinkontinenciát is hatékonyan kezelheted és a szexuális együttléteidet is javíthatod.

Mindehhez napi 15 perc gyakorlásra van szükséged. Bővebben róla itt: Kriston Intim Torna nőknek.

A nők döntő többségénél a rendszeres intim tornázás hosszú távon javítja a tág hüvely problémát. Amennyiben az ideg-izom kapcsolat ép, A Kriston módszerrel  természetes módon érhetsz el változást te is.