A menopauza tünetei és kezelése

A menopauza tüneteés és kezelése - Kriston Intim Torna Gödöllő

A menopauza, másnéven változókor vagy klimax, a menstruáció végét jelenti. 

Mivel a menopauzát megelőző néhány év során a vérzések általában rendszertelenné válnak és előfordulhatnak vérzés kimaradások is, a menopauza akkor válik biztossá, ha egy év elteltével sem jelentkezik új menstruáció.
A menopauza idejének elérkezése a termékenység végét is jelenti, mivel  a petefészkek egyre kevesebb ösztrogént és progeszteront termelnek. Kevesebb lesz az érett tüsző, így a kilöködött petesejtek száma is csökken majd megszűnik. A női változókor átlagosan 45-55 éves kor között következik be, azonban előfordul, hogy korábban, akár már a 30 -as években is jelentkezhetnek a menopauza tünetei.

A menopauza tünetei

A változókori tünetek bekövetkezéséért a női nemi hormonok, pontosabban az ösztrogén és progeszteron hormonok a felelősek. A tünetek igencsak változóak, mivel ezen hormonok hatása a női szervezetre szintén nagyon széleskörű. 

A menopauza leggyakoribb tünetei:

  • Hőhullámok: A hőhullám az egyik leggyakoribb tünete a menopauzának. Ilyenkor a hőhullám hirtelen jelentkezik és főként az arcon érzékelhető kipirosodás és fokozott hőségérzet. A hőhullám járhat erős verejtékezéssel is. A hullámok rövid idejűek és intenzitásuk változó. 

Tippek a hőhullám ellen: A hőhullámok leküzdéséhez javasolt a rendszeres testmozgás és az egészséges testsúlyra való odafigyelés. Ebben az időszakban ajánlott kerülni a dohányzást, az alkohol- és koffein fogyasztást, ugyanis ezek az anyagok erősíthetik a tüneteket.

  • Éjszakai izzadás: Az izzadás, főként az éjszakai izzadás szintén a menopauza velejárója. Ez a jelenség a hőhullámok mellett jelentkezik, melynek hatására gyakori lehet az éjszakai ébredés, verejtékezés, hidegrázás vagy intenzív szívdobogás. Az éjszakai izzadás gyakran alvászavarhoz vezethet. 

Tippek az éjszakai izzadás ellen: Az éjszakai izzadás jelentkezésekor javasolt a lassú, mély, ritmikus levegővétel. Ez a gyakorlat megkönnyíti az újbóli elalvást is. Igyekezzünk a hálószobában alacsonyabb hőmérsékletet teremteni éjszakára és viseljünk olyan pizsamát, amely képes elnyelni az izzadságot. 

  • Hangulatingadozás: Az ösztrogén és progeszteron szint változása a nők hangulatára is kihatással van a klimax alatt. Előfordulhat, hogy a változókorral küzdők az egyik pillanatban jókedvűek, majd hirtelen rosszkedvűvé, már-már depresszióssá válnak. Ez a tünet gyakoribb azoknál, akik dohányoznak, keveset alszanak, stresszes életmódot folytatnak, nem mozognak rendszeresen vagy már a klimax előtt is panaszkodtak depresszióra.  

Tippek a depresszió ellen: A hangulatingadozás problémájának javítására javasolt a dohányzás kerülése, a legalább 7-8 óra alvás naponta és a rendszeres testmozgás. A változókori depresszióval küzdők kerüljék a stresszhelyzeteket, igyekezzenek minél nyugodtabb életvitelt folytatni.

  • Hüvelyszárazság: Nagyon sok változókorú nő panaszkodik hüvelyszárazságra. Ez azért van, mert az ösztrogén hormon lecsökken, így kevesebb hüvelyváladék termelődik, ezért sérülékennyé, fertőzésekre hajlamosabbá válhat a hüvely. Jellemző tünetek: a hüvely környéki viszkető, szúró, égő érzet. A szexuális együttlétek fájdalmassá válhatnak és gyakoribb lehet a vizelési inger. 

Tippek a változókori hüvelyszárazság leküzdésére: A szakirodalom gyakran ajánl síkosítót, vagy valamilyen hüvelyi hidratálót.

 

Ezen tünetek mellett természetesen még nagyon sokféle panasz jelentkezhet, például a gyakori fejfájás, hajhullás, szívritmuszavarok vagy súlygyarapodás. 

A felsorolt tippek csak enyhítik a tüneteket, átmeneti megoldást nyújtanak, de a kiváltó okot egyáltalán nem szüntetik meg. 

Intim tornával a menopauza ellen 

A Kriston Intim Torna® egy olyan módszer, amely képes enyhíteni, vagy akár teljesen megszüntetni a menopauza okozta nehézségeket. 

A rendszeresen végzett  Kriston® gyakorlatokkal jól karban tarthatod intim testrészeid, ami javíthatja a női szerveid keringését, illetve oxigén- és tápanyagellátását. A Kriston Intim Tornával jobb hormonkeringést hozunk létre, javul a hüvely vérellátása, hidratáltabbá válhat a változókorban is.

A Kriston Intim Torna ® tréningen elhangzottak segíthetnek feltérképezni a változókor tüneteinek valódi okait. Ez a felismerés segíthet abban, hogy eljuss a megoldáshoz és magad mögött hagyhasd a menopauza kínzó tüneteit.

Ha részletesebben megismernéd a Kriston Intim Torna® előnyeit, kattints a linkre: Kriston Intim Torna ® nőknek.