A menopauza intim tünetei

A menopauza intim tünetei - Kriston Intim Torna Gödöllő

A menopauza, azaz változókor vagy klimax bekövetkezése intim panaszokat is okozhat. A nők általában ezekről a panaszokról nem szeretnek beszélni. Azonban a menopauza intim tüneteit is érdemes ugyanolyan komolyan kell venni, mint az egyéb tüneteket, mint például az izzadást vagy a hangulatingadozást.

A változókor okozta leggyakoribb intim problémák

A következőkben bemutatom azokat az intim tüneteket, amelyek a klimax alatt gyakran jelentkezhetnek.

Hüvelyszárazság

A hüvelyszárazság egy olyan probléma, amelynek hatására a hüvely nedvességtartalma csökken. Ez fájdalmassá teheti a szexuális együttléteket. Ilyenkor gyakran alakul ki stressz és szorongás, amely tovább fokozhatja ezt a panaszt. Súlyosabb esetekben azonban a hüvelyszárazság a szexuális fájdalom mellett akár a széken ülést is fájdalmassá teheti. 

A hüvely rugalmasságának elvesztése

A klimax bekövetkezésekor az ösztrogén női nemi hormon csökken, melynek hatására a hüvely hámszövete elvékonyodik. Emellett a hüvely vérellátása is csökkenhet. Az ösztrogén szint csökkenése miatt a hüvely érzékenyebbé, sérülékenyebbé válhat, ami miatt kellemetlen, égő, viszkető érzés észlelhető. 

Hajlamosság fertőzésveszélyre

Ez a tünet szintén az ösztrogénszint csökkenésével, a hormonháztartás változásával köthető össze. Menopauza után ugyanis fokozottabbá válhat a húgyúti és hüvelyi fertőzésveszély. Ez azért van, mert az ösztrogén az a hormon, amely a hüvely savasságának fenntartásához szükséges tejsavbaktériumok életképességéért is felel, és ha ez a hormonszint csökken, akkor a hüvely savassága is csökken. Ez pedig kedvező lehet a baktériumok számára. 

Inkontinencia, vizeletszivárgás

Változókorban  vizelettartási problémák is jelentkezhetnek. Az izomgyengeségen túl okozhat még inkontinenciát a húgycső hámszerkezetének változása, illetve a szövetek rugalmasságának elvesztése is. 

Inkontinencia a menopauza tünete - Kriston Intim Torna Gödöllő

A menopauza intim tüneteinek kezelése

  • Megfelelő intim higiénia: Klimax alatt és után válasszunk olyan tisztálkodószereket használjunk  melyek kímélő, pH semlegesek. Lúgos mosakodókat semmiképp se használjunk, hiszen ezek rossz hatással lehetnek a baktériumflórákra! Intim mosakodáshoz használjunk külön törölközőt és ebben az időszakban igyekezzünk pamut fehérneműket viselni. 
  • Szexuális együttlét: A menopauza okozta fájdalmas szexuális együttlétek ellen szükség esetén  használhatunk  rövid ideig ható síkosítókat közvetlenül az együttlét előtt. Maga a szexuális együttlét pozitív hatással van a változókori hüvelyre, ugyanis a rendszeres szexuális élet javítja a hüvely szöveteinek véráramlását. 

Intim torna: A Kriston Intim Torna® erősítheti a gátizmot és a hüvelyizmot. A rendszeresen végzett Kriston Intim Torna® gyakorlataival  jól karban tarthatod intim testrészeid, ami javíthatja a női szerveid keringését, illetve oxigén- és tápanyagellátását. A Kriston® gyakorlatokkal jobb hormonkeringést hozunk létre, javul a hüvely vérellátása, hidratáltabbá válhat a változókorban is.

A Kriston Intim Torna® tanfolyamon elhangzottak segíthetnek feltérképezni a változókor intim tüneteinek valódi okait. Ez a felismerés segíthet abban, hogy eljuss a megoldáshoz és magad mögött hagyhasd a menopauza kínzó intim tüneteit.

Ha részletesebben megismernéd a Kriston Intim Torna® előnyeit, kattints a linkre: Kriston Intim Torna ® nőknek.