Inkontinencia jelentése

Mi az inkontinencia és kiket érint ez az állapot? Mikor ajánlott orvoshoz fordulni vele? Emberek milliói érintettek, de van rá természetes megoldás – olvasd el!

Emberek millióit érinti, időseket és fiatalokat, továbbá nőket és férfiakat egyaránt. Sok helyen hallunk róla, de előfordul, hogy nem jól használják a kifejezést. Ebben a blogbejegyzésben tisztázom az inkontinencia jelentését és segítek természetes megoldás találni a problémára!

Inkontinencia fogalma

Az inkontinencia gyakorlatilag a vizelet- vagy széklettartási képesség hiányát jelenti. Ugyanakkor a köznyelvben legtöbbször csak a vizelet inkontinenciát értjük ezalatt, ami sokkal több embert érint. Habár a hivatalos szakkifejezés az inkontinencia, ezek ugyanazt jelentik:

  • vizeletcsepegés
  • vizelettartási probléma
  • akaratlan vizeletvesztés
  • időskori inkontinencia

Aki inkontinenciában szenved, az akaratlanul vizeletet veszít, sokszor csak észrevehetetlen mennyiségben. Ugyanakkor előfordul, hogy nagy mennyiségű vizelet távozik egy időben, ami akár súlyos betegségek tüneteként is jelentkezhet.

Kiket érint a vizelet inkontinencia?

Hazánkban nagyjából fél millió embert érint a vizelet inkontinencia, míg világszerte akár 100 millió ember is érintett lehet. 

Az okok igazán sokszínűek, de a probléma egyaránt érinti az időseket és fiatalokat is. Sőt, a vizeletcsepegés nem csak nőkre jellemző, számos férfi szenved ettől a kellemetlen problémától.

Fiatal- és középkorú személyeknél általában a hasűri nyomásváltozással járó terhelés (pl. köhögés, tüsszentés, nevetés, orrfújás) vagy valamilyen egyéb fizikai terhelés okán jelentkezhet akaratlan vizeletvesztés, de akár betegségek is állhatnak a háttérben. Ilyenkor legfeljebb 50-120 ml vizelet távozik egyszerre.

Középsúlyos inkontinencia esetén a vizelet mennyisége akár a 300 ml-t is elérheti, ami megfelelő betét nélkül igen kellemetlen helyzeteket idézhet elő. 

Súlyos inkontinencia esetén teljes hólyagürülés is előfordulhat, ami akár fél liternél is több vizeletvesztést eredményezhet. Ez az állapot súlyos betegségek mellett vagy nagyon idős korban fordul elő.

Hogyan kezelhető az inkontinencia?

Sokan szoronganak és nem mernek segítséget kérni, miután észlelték magukon a vizelet inkontinencia jeleit. Pedig létezik természetes megoldás a problémára, így a legtöbbször nem kell kés alá feküdni.

Ne feledd: az inkontinencia a felnőtt lakosság legalább egyharmadát érinti élete során, nem vagy egyedül ezzel az állapottal!

Az inkontinencia nem betegség, hanem egy tünet. Így valójában a kiváltó okot kell megkeresni. Amennyiben odafigyelünk magunkra, a vizelet inkontinencia enyhe tünetei  intim tornával egyszerűen és hatékonyan kezelhető (súlyosabb betegségek nélkül). Rendszeresen végzett Kriston Intim Tornával 90%-nál magasabb eséllyel szüntethető meg az inkontinencia, nők esetében.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha bármilyen fokú vizelet inkontinenciában szenvedsz, továbbá a rendszeres intim torna sem segít a tüneteid enyhítésében, mindenképp fordulj urológus szakorvoshoz! 

Az orvos egy alapos kikérdezés után egy általános vizsgálat elvégzését fogja javasolni. Amennyiben a panaszok a rendszeres intim torna és az orvos tanácsainak betartása mellett sem javulnak, akár TOT vagy TVT műtétet is javasolhat a kezelőorvosod.