A menopauza szakaszai

A menopauza szakaszai - intimtornagodollo.hu

A menopauza vagy változókor nem egyetlen eseményre, hanem egy időszakra utal. Ezt az időszakot a hormonális változások alapján szakaszokra lehet bontani. Most ezeket a szakaszokat fogom bemutatni. 

Korai menopauza

A korai menopauzáról akkor beszélünk, ha 40 éves kor előtt köszönt be a változókor. Ilyenkor a menopauza tüneteinek felismerése és azonosítása nehezebb és időigényesebb. Ez azért van, mert fiatalabb korban a nők kevésbé számítanak rá. Ezen szakasz legjellemzőbb tünetei a hőhullámok, az alvászavar, az éjszakai verejtékezés és az egyéb lelki panaszok. A korai klimax okai lehetnek a genetika, bizonyos fertőzések és betegségek, gyógyszerek és műtétek. 

Perimenopauza

A perimenopauza szakasza 40 és 52 éves kor között jelentkezik. A „peri” jelentése körül, körüli, így tehát a perimenopauza jelentése a menopauza körüli időszak. Ez a szakasz a menopauzát közvetlenül megelőző évet és a menopauza bekövetkezése utáni első évet foglalja magába. A perimenopauza fázisára jellemző, hogy a menstruációs ciklus szabálytalanná válik. Ez amiatt alakul ki, hogy az ösztrogén és progeszteron hormonok szintjei erőteljesen ingadoznak a női testben.  

Menopauza

A 3. szakasz a menopauza, amely átlagosan 48-52 év között következik be. A menopauza jelentése: utolsó menstruáció. Hiszen akkor jelenthető ki, hogy egy nőnél bekövetkezett a menopauza, ha az utolsó menstruációt követő 12 hónap vérzés mentesen telik el. Ez az időszak egy természetes biológiai állapot, amely a termékenység korának a végét jelenti. Kellemetlen testi tünetekkel, labilis érzelmi állapottal és veszteség érzettel járhat. 

Menopauzában lévő nők - intimtornagodollo.hu

Késői menopauza

Késői menopauzáról akkor beszélünk, ha a változókor 55 éves kor felett alakul ki. A klimax bekövetkezése késhet, amennyiben túlsúllyal vagy pajzsmirigy rendellenességgel küzdünk. Illetve egy esetleges késői várandósság  (negyvenes évek végén) is késleltetheti a menopauzát. Leggyakoribb tünetei szinte megegyeznek a perimenopauza tüneteivel. Ez a szakasz vonhat maga után kockázatokat, például megnövelheti a mell-, méh- és petefészekrák kialakulásának esélyét. Azonban előnyökkel is járhat, például segíthet megőrizni a szív-, csontok-, húgyutak- és az agy egészségét. 

Posztmenopauza

A posztmenopauza nem összekeverendő a késői menopauzával. Mert bár ez a szakasz is 55 éves kor utánra tehető, a menopauza utáni időszakot jelöli. A posztmenopauza a menopauza bekövetkezésétől az élet végéig tart. Ez az időszak azon hormonális változások következménye, amelyek az egész változókori átmenetet eredményezik. Ez egy természetes folyamat, amelyen előbb vagy utóbb minden nő keresztülmegy. 

A változókori szakaszok tüneteinek csökkentése Kriston Intim Tornával

A Kriston Intim Torna egy olyan módszer, amely képes enyhíteni, vagy akár teljesen megszüntetni a menopauza szakaszai alatt jelentkező nehézségeket. 

A Kriston alaptréningen elhangzottak segíthetnek feltérképezni a változókori tünetek hátterében megbúvó érzelmi okokat.  Ez a felismerés segíthet abban, hogy eljuss a megoldáshoz és magad mögött hagyhasd a menopauza minden fázisának kínzó tüneteit.

Ha részletesebben megismernéd a Kriston Intim Torna előnyeit, kattints a linkre: Kriston Intim Torna ® Nőknek.